Text Size
Top

FAQ: Rankingsysteem

Sedert 1/8/2013 is het nieuwe rankingsysteem van kracht geworden. Het systeem bestaat uit 6 rankings waarin alle actieve spelers van Badminton Vlaanderen en van de LFBB zijn opgenomen. Elke prestatie wordt omgezet in punten, die worden opgenomen in de overeenstemmende rankings. 

Prestaties in alle officiële tornooien in binnen- en buitenland, die kunnen verwerkt worden met het systeem, worden behandeld. Ook de prestaties in de nationale - , liga – en provinciale interclub competities worden gevaloriseerd. De mogelijkheid tot verwerking van internationale prestaties in interclub is momenteel in onderzoek.

Er werd een lijst opgesteld van de meest voorkomende vragen, die je hier kan nalezen, klik hier.

 

Schematische voorstelling Spelregels

Onderstaand schema legt de spelregels uit aan de hand van het mogelijke verloop van een dubbel wedstrijd.

Verder lezen: Schematische voorstelling Spelregels

FAQ: Drive

Pluimen strak over het net gespeeld vanuit het midden van het veld of vanaan het net:

 • duimgreep (backhand) of palmgreep (forehand)
 • snelle dab/tikbeweging door:
 • duimgreep: duim duwt racket in rotatie
 • palmgreep: ringvinger en pink trekken rackethandvat in de handpalm waardoor racket roteert.
Aandachtspunt: zwaaibeweging minimaliseren wegens geen tijd hiervoor in snelle shuttle-wisselingen; kracht komt enkel en alleen door polsslag (extensieslag voor controle) en het in de handpalm trekken van het racket.
 • Voor lagere pluimen door de knieën buigen om pluim nog opwaarts te kunnen spelen, racket schuin houden om opwaarts te spelen.
 • 'smash-drive' (neerwaarts) versus 'updrive' (opwaarts= ook als opvang smash)
 • af dabben: afsmashen van te hoge netpluim zonder armzwaai (wegens veelal te weinig tijd voor armzwaai)
Drive

FAQ: Tactisch Dubbelspel

Dit is enkel een theorie voor zowel voor dubbel heren als voor dubbel dames kan gebruikt worden, het tactisch spel voor gemengd verschilt lichtjes.

Algemeen principe:

 • Bij verdedigende slagen (clear naar achterveld, omhoog gerichte drive) vanuit de eigen ploeg (tegenstanders mogelijkheid tot smashen):positie naast elkaar, backhand ontlopend.
 • Bij aanvallende slagen (smash en drop) vanuit de eigen ploeg positie voor-achter. De persoon dichtst bij het net, op het ogenblik dat de slag vertrekt, gaat naar het net, om mogelijk snelle return-drop op te vangen.

Bvb: drop beantwoorden met netdrop => vooraan blijven, andere speler dekt achterveld.
Bvb: drop of smash vanuit het achterveld => achterveld dekken, andere speler dekt het net.
Bvb: principe geldt al van bij de opslag: korte opslag => meteen net afdekken, verre opslag, een stapje naar achter, andere speler draait bij.
Eens terug verdedigende slag => bijdraaien

Principe:

 • Verdedigende slag uitgevoerd door speler in het achterveld:
  speler aan het net (zou op dat ogenblik quasi centraal moeten staan)
  draait bij naar de andere zijde van de positie waar achterveld speler staat.
 • Verdedigende slag uitgevoerd vanaan het net:de netspeler gaat recht naar achter, de achterveld-speler ziet beweging en draait bij.

FAQ: Forehand Service

in principe forehand om pluim diep naar achter te spelen: tegenspeler vastpinnen op achterveld.

 • stabiele houding: voorste voet = niet-racketvoet, richting loodrecht op net, andere voet lichtjes gedraaid, racket in hamergreep.
 • pluim tussen duim en wijsvinger, net boven dop, loodrecht op arm richting, gestrekte arm schuin neerwaarts
 • racketarm in gestrekte zwaai-(slinger)-beweging
 • pluim eerst laten vallen, om vervolgens via versnellende racketzwaai te onderscheppen op 20cm boven de grond (een-en-twintig)

Variatiante: korte opslag (bij verrassing indien tegenspeler te ver in het achterveld staat): zwaaibeweging vertragen en pluim in boog over het net duwen.

ForehandService

FAQ: Grepen

Grepen:

Universele greep / hamer greep:

11042420110424-IMG_17191LBCDeze greep wordt gebruikt voor alle rotatie slagen. een tip om deze greep gemakkelijk aan te leren: neem het racketblad in je niet-rackethand, neem het handvat vast met de rackethand. Ter controle kan je met één oog naar de racket kijken en als je het racket correct vast hebt, zie je geen snaren.

Het verschil tussen universeel en hamergreep is de positie van de wijsvinger: bij hamergreep boven duim (naar racketblad toe), universele greep onder de duim.

Palmgreep:

11042420110424-IMG_17211LBCDeze greep is eenvoudig aan te leren, met als metafoor 'zondagsgeld' vragen, maw de rackethand wijst met de palm naar boven. Deze greep wordt gebruikt voor eenvoudige extensieslage, zoals extensielob, dab (push, kill), clear (zonder extra rotatieslag) of drop.

 

Duimgreep:

DuimgreepDeze greep wordt ook backhandgreep genoemd. Deze kan gebruikt worden uiteraard in backhand, aftikken aan het net, ... Deze is dan ook eenvudig aan te leren, door de steel vast te houden met je niet-rackethand horizontaal en evenwijdig aan de netrand, ook hier als je met 1 oog naar je snaren kijkt mag je er geen zien. Leg nu je vier vingers bovenop het handvat, je duim plat eronder, dichtbij het driehoekig dopje.

Losse greep en knijpen:

11042420110424-IMG_17251LBC-2Leg snel de nadruk op een ontspannen losse greep voor de slag en na het raken van de shuttle. Knijpen tijdens het raken van de shuttle. Dit zowel voor de forehand- als backhandgrepen.

 

FAQ: Backhand Service

Definitie: De korte backhand service wordt meestal in dubbelspel gebruikt en stuurt de shuttle rakelings over het net in het tegenovergestelde serveervak.

Het tactisch doel: speel weg van de tegenstrever: de shuttle zo vlak mogelijk en zo dicht mogelijk bij de voorste serveerlijn te brengen, zodat de tegenstrever de shuttle opwaarts (dus verdedigend) moet spelen.
Je kan zowel in forehand als backhand serveren in het dubbelspel, toch opteren we voor de backhandservice, aangezien:

 • de duimpgreep iets meer controle biedt dan de palmgreep, zodat de uitvoering van de forehand service wat moeilijker is.
 • de shuttle bij de backhandservice duidelijk voor het lichaam wordt gehouden, zodat de tegenstrever minder tijd heeft om de richting van de service in te schatten en te anticiperen.

Uitvoering:

backhandservicesequence

 • Losse duimgreep
 • Racketvoet lichtjes voor
 • Shuttle als een "vieze sok" tussen duim en wijsvinger houden.
 • Racket en shuttle duidelijk voor het lichaam houden.
 • Beperkte voorzwaai
 • De shuttle wordt losgelaten (niet opgeworpen!)
 • De slag zelf is een korte tik (entensie), een duwbeweging vanuit de elleboog.
 • Er wordt net genoeg kracht gegeven op de shuttle, zodat deze niet te ver valt.

 

Pagina 1 van 2

Bottom

Komende Activiteiten

No events found